Katarine Zrinske 7, 23000 Zadar, Hrvatska

Sklerozacija-pjenom

Mikrosklerozacija i sklerozacija pjenom

Mikrosklerozacija je postupak kojim se liječe manje venule, kapilare, teleagniektazije, retikularne vene, dakle primarno estetski nedostatak. Ubrizgavanjem sklerozansa najmanjom iglom u kapilare uništava se venska stijenka. Sklerozacija se može ovisno o veličini/promjeru vena vršiti  tekućim sklerozansom ili u formi pjene. Sklerozacija vena je neinvazivna i vrlo učinkovita metoda liječenja proširenih vena na nogama. Zahvat se izvodi pod kontrolom ultrazvuka plasirajući u vene nekoliko intravenksih kanila, te se putem kanila u vene ubrziga pjena, koja iznutra nagriza i oštećuje stijenku oboljele vene. To dovodi do zatvaranja takve vene, odnosno njenog isključenja iz krvotoka. S vremenom dolazi i do razgradnje iz organizma oštećene vene.
Primarna učinkovitost zahvata je vrlo visoka, a mogućnost povratka poteškoća s venama nakon 3-5 godina je oko 15% što je jednako rezultatima klasičnog kirurškog odstranjenja proširenih vena. Naravno kod ove metode je znatno manja invazivnost, a oporavak je brz.
Komplikacija kod ovog zahvata nema, ali je moguća privremena umjerena osjetljivost neko vrijeme nakon zahvata.
Sklerozacija vena pjenom zahtijeva punkciju kao ulazak u venu koji je tek minimalno osjetljiv, a uz primjenu lokalne anestezije i bezbolan. Nakon zahvata se primjenjuje kompresijski zavoj i navlači adekvatna venska kompresijska čarapa. Prema izražajnosti venskih proširenja određuje se vrijeme nošenja zavoja i čarape. Prosječna dužina nošenja je 10 dana. Nakon skidanja zavoja, preporuča se dalje nošenje venske kompresijske čarape od nekoliko dana do nekoliko tjedana. Pacijenti neposredno nakon zahvata napuštaju kliniku.
Kod proširenih vena manjeg promjera konačni rezultat vidljiv je gotovo trenutno, a kod tretiranja vena većeg promjera, simptomi i tegobe se nakon skidanja zavoja u velikom postotku smanjuju, a ponekad i potpuno nestaju. Konačan rezultat dobivamo nakon potpunog sljepljivanja i nestajanja proširene vene.