Katarine Zrinske 7, 23000 Zadar, Hrvatska

Svjetski kirurg - basioli clinic

Svjetski kirurg dr. Dragić u gostima kod dr. Basiolija: Liječnik mora imati dušu!

Svjetski priznat kirurg dr. Petar Dragić, koji je karijeru izgradio u Novom Sadu na Institutu za kardiovaskularne bolesti, nagrađen je prestižnom nagradom u Brazilu. Njegov rad uvršten je u selekciju Panameričkog internacionalnog endovaskularnog kongresa u Sao Paolu, koji je okupio 3 tisuće liječnika iz Južne Amerike. Dr. Dragiću tom je prilikom dodijeljena specijalna nagrada za doprinos ovoj grani medicini. Njegov koncept podrazumijeva minimalno invazivni pristup liječenju korištenjem posljednje generacije laserske tehnologije i najsuvermenijeg 4D ultrazvučnog skenera.

Upravo je dr. Dragić bio gost uglednog zadarskog kirurga dr. Vedrana Basiolija, koji u svojoj klinici Basioli obavlja najstručnije i najsuvremenije zahvate. U emisiji Korak do zdravlja Radija 057 imali smo priliku razgovarati s dr. Dragićem.

Otkud jedan takav vrsni stručnjak u Zadru, koji je povod vašeg dolaska?

– Povod mog dolaska nije slučajan. U Hrvatskoj sam prisutan više od četiri godine, zbog edukacije koju smo radili sa Udrugom hrvatskih liječnika. Na obostrano zadovoljstvo, moram reći da nijedna zemlja iz regije nije bila toliko željna znanja kao Hrvatska. Hrvatski liječnici pokazali su veliku radoznalost i interes prema novim procedurama. Naime, nove procedure nije jednostavno niti lako usvojiti jer one donose tehnološke zahtjeve za novom opremom, ali i novim znanjem. No, one donose i uspjehe te poboljšanje u liječenju pacijenata. Jedna od takvih prekretnica na području laserske kirurgije dogodila se 2000. godine, kad je laser prvi put primijenjen u području liječenja proširenih vena.

Prije te velike prekretnice, kakav je bio postupak liječenja proširenih vena?

– Stara klasična procedura, tkz. čupanje vena, aktualna je posljednjih stotinjak godina. Zasnivala se na kidanju vena iz organizma, a sam proces bio je dugotrajan i bolan za pacijente. Period mirovanja bio je minimalno mjesec dana. Nadalje, nakon zahvata ostajali su estetski nepovoljni rezultati, ožiljci te mnogobrojne druge estetski neprihvatljive promjene. Sama klasična procedura je zahtijevala veliku pripremu liječnika i samih pacijenata. Bilo je minimalno uključeno 5,6 ljudi, a zahvat se provodio pod anestezijom. Zatim, bila je potrebna nadoknada krvi jer je intervencija invazivna, nakon čega bi uslijedilo mjesec dana ležanja te loši estetski rezultati. Današnje laserske procedure su jednako uspješne, ako ne i uspješnije. Međutim, njihove prednosti su velike. Period oporavka doslovno je izbrisan, zahvat se radi u lokalnoj anesteziji, a pacijent odmah napušta ambulantu i vraća se svakodnevnim aktivnostima. Ožiljci ne postoje, a sama intervencija je puno preciznija jer se radi pod kontrolom ultrazvuka. Ne zaboravimo i financijski aspekt – manji bolnički troškovi i izostatak bolovanja, sve to dovodi do većeg zadovoljstva pacijenata. Nova procedura predstavlja veliki skok u liječenju, a najveći je napravljen 2007. godine kad je dodatno usavršen laser.

Kao liječnika, što vas motivira u vašem radu i prihvaćanju novih izazova?

– Medicina je konačno dobila ovlast kojom je ispunila obećanja, ali obećava i dalje. Danas možemo pružiti puno bolju zdravstvenu uslugu. Veliko mi je zadovoljstvo biti jedan od pionira toga, kao i imati kolege koji su to uvidjeti kako bi zajedno mogli biti nositelji tog procesa. Boriti se da tu ovlast medincine pomaknemo dalje te doprinijeti nečemu što netko u prošlosti nije mogao – to je jedno veliko zadovoljstvo. Taj pomak koji je zahvatio generaciju pruža pacijentima ugodniji način liječenja i lijep je osjećaj biti dio toga.

Gdje se ovi zahvati mogu primijeniti u Zadru?

– Dr. Basioli je među prvima u Hrvatskoj i prvi u Dalmaciji koji je prepoznao ovu proceduru. Njegov rad i zalaganje, prepoznavanje i viđenje budućnosti medicine će u mnogočemu doprinijeti hrvatskog zdravstvu. Razvijanje svijesti, kako među pacijentima, tako i među liječnicima – siguran sam da će on biti jedan od bitnih faktora u regiji koji će doprinijeti nezaustavljivom razvoju medicine.

U klinici Basioli obavljali ste zahvate i provodili edukaciju?

– Moja klinika provodi više od 6 i po tisuća autoritativnih zahvata, što predstavlja najveći broj laserskih operacija na svijetu po individualnom liječniku. To svoje znanje želim prenijeti i upotpuniti sa znanjima drugih liječnika. Kroz to znanje sam došao do određenog koncepta na ovom polju, kojeg je dr. Basioli u potpunosti prihvatio. Njegova klinika ispunjava sva mjerila kvalitete svih klinika na svijetu koji se bave ovom problematikom. Posebno me raduje da dr. Basioli ne pristaje na kompromise kod kvalitete opreme i tehnike, potrebne kako bi ostvario svoj koncept. Jednom je rekao kako „čovjek mora biti fokusiran na problem, kako bi dobio taj potpuni efekt”, s čime se u potpunosti slažem.

Koliko je bitna suradnja kolega? Kod vas je prisutna i jedna umjetnička “žica”?

– Svaki liječnik je i umjetnik, koji mora pacijenta gledati kao umjetničko djelo. Uspjeh u liječenju je izložba njegove umjetnosti. Svaki liječnik mora imati toplinu i dušu koju sam prepoznao kod svog kolege dr. Basiolija. To je temelj zbog kojeg smo se našli i na privatnoj osnovi. Kako bi bio kompletan, liječnik mora imati crtu estetike te gajiti osjećaj za lijepo, a sa ovim što sam u Zadru vidio, više sam nego zadovoljan.

Problem proširenih vena najčešće se spominje upravo u estetskom smislu ali nije riječ samo o estetici?

– Proširene vene su estetski problem, no prvom redu predstavljaju zdravstveni problem. Mogu dovesti do zdravstvenih problema poput tromboza te stvaranja rana na nogama. No, ni estetski problemi ne smiju biti zapostavljeni jer dovode do komplikacija. Primjerice, kad čovjek problem gleda svako jutro godinama, to će dovesti i do doze lošeg raspoloženja. Zbog toga je problem proširenih vena kompleksan i liječnik koji na njemu radi mora imati svijest da se bavi i sa zdravstvenim i s estetskim problemom. Prema tome, mora imati dozu estetike kako bi i pacijentu prenio dobre rezultate. Dakle, mora se boriti na više razina. Zato je ovo područje medicine vrlo interesantno jer posvećenost liječnika pridonosi dobrim rezultatima.

Izvor: 057info.hr