Katarine Zrinske 7, 23000 Zadar, Hrvatska

Promjene na koži madeži ateromi urasli nokti

Promjene na koži madeži ateromi urasli nokti

Promjene na koži madeži i ateromi često su na nezgodnim mjestima ili primjećujemo neobičan izged i iznenadne promjene.

Koža je podložna nastanku tvorbi različitih veličina i karakteristika.Najčešće su to dobroćudne promjene koje se odstranjuju iz estetskih razloga. Radi čestih kasnijih neželjenih ožiljaka i hiperpigmentacija nužno je da takve zahvate radi stručnjak.Promjene na koži uglavnom su madeži, bradavice, fibromi, ateromi, hemangiomi, kondilomi, kožni tumori…

Aterom je dobroćudna izraslina kože i potkožnog tkiva, a nastaje pojačanim izlučivanjem lojne žlijezde.Oko navedenog masnog sadržaja formira se kapsula, različite veličine, meka na dodir.Sadržaj ateroma neugodnog je mirisa i ne preporučuje se istiskivati ga jer može nastati upala. Ateromi se još nazivaju i dermalne ciste.

Javljaju se na licu, vratu, iza ušiju i na leđima. Promjene od 10 mm ili veće neophodno je ukloniti kirurškim putem, gdje pacijent dobija lokalnu anesteziju, a intervencija je bezbolna i ne ostaje ožiljak.

Urastanje nokta na nogama se javlja najčešće na nožnom palcu. Debeli, oštri nokat počinje urastati u osjetljivu kožu, a oštećena koža postaje crvena, bolna i podložna infekciji. Prevencija ovog problema je da prilikom njege nokta treba sijeći ravno kako ne bi došlo do njegovog urasatanja. Simptom infekcije je ako curi gnoj iz povrijeđenog nokta, a ukoliko povreda baze nokta utječe na to da nokat raste iskrivljeno potrebna je medicinska intervencija. Do ozbiljnih komplikacija može doći zbog infekcije, iako ne mora biti praćena povišenom temperaturom. Svakako je potrebno posjetiti liječnika ili specijalistu.

Moderna privatna klinika za laserske operacije vena i estetsku flebologiju

Saznajte više na BASIOLI CLINIC ZADAR

Izvor: promodalmatia.com