Katarine Zrinske 7, 23000 Zadar, Hrvatska

DR. PETAR DRAGIĆ

DR. PETAR DRAGIĆ (46), NOVOSADSKI KIRURG, PRIJATELJ JE DR. VEDRANA BASIOLIJA – Proširenih vena oslobodite se bezbolno u Zadru pomoću lasera!

Dr. Petar Dragić iz Novog Sada kirurg je s najvećim brojem laserskih operacija vena na svijetu i stručnjak koji je lasersku tehnologiju u takvim zahvatima „donio“ u našu regiju još prije desetak godina, a svoja znanja primjenjuje širom svijeta gdje je razvio međunarodnu karijeru – od Njemačke, do Brazila i Japana, te drugih dijelova svijeta, među ostalim i u – Hrvatskoj gdje je postao i vrlo dobar prijatelj s dr. Vedranom Basiolijem, vaskularnim kirurgom iz Zadra koji za sebe kaže da je sljedbenik laserske tehnologije u liječenju vena dr. Petra Dragića. U današnje se vrijeme korištenje lasera u operiranju proširenih vena smatra revolucionarnom tehnologijom koja je iz korijena primjenila liječenje i uklanjanje toga, vrlo raširenog problema.

Dr. Dragić je vrlo iskusan kirurg, ali zapravo i još uvijek vrlo mlad (46). To mu je, spomenut će u svojoj biografiji, bio i cilj, da stekne neophodno iskustvo, ali da još bude u naponu snage da može novu tehnologiju implementirati i razvijati je, ali i sudjelovati u njenim poboljšanjima i boljim primjenama. Danas se prema njegovim sugestijama razvijaju i poboljšavaju nove vrste lasera, a sve je počelo kada se našao, kako kaže, na pravom mjestu u pravo vrijeme. U Njemačkoj je sudjelovao kao specijalizant na samom izvoru razvoja vaskularne laserske tehnologije, a nakon razdoblja rada u bolnici u Sremskoj Kamenici, odlučio je usmjeriti karijeru potpuno prema vaskularnoj laserskoj kirurgiji, pa danas ima nekoliko svojih klinika u Srbiji i široj regiji, a pozivaju ga na operacije i seminare širom svijeta. Laserska tehnologija, mišljenja je dr. Dragić, ne može se usporediti sa starom tehnologijom uklanjanja proširenih vena jer je umnogome efikasnija i bolja. Njegovo mišljenje dijeli i dr. Vedran Basioli, vaskularni kirurg iz Zadra, koji je prema „školi“ dr. Dragića otvorio vlastitu kliniku Basioli u Zadru gdje također uspješno primjenjuje laser u liječenju proširenih vena i kapilara.

Dr. Dragić je posjetio kolegu i prijatelja dr. Basiolija u Zadru i tom smo prilikom porazgovarali s vodećim stručnjakom za lasersko liječenje vena u svijetu.

– Ja sam zapravo „njemački čovjek“. Sve što sam naučio u poslu, praktično je njemačka škola. Imao sam sreće što sam na početku razvoja ove grane medicine koja je vrlo mlada i perspektivna bio u Njemačkoj na specijalizaciji i tada je bio konstruiran prvi laser s učinkom u venskoj kirurgiji i koji je trebao „promijeniti svijet“. Imao sa tu sreću da sam ga prvi dobio. To je još bio „stroj u razvoju“, ali pokazao je da puno obećava. Za vrijeme moga rada na Vaskularnoj kirurgiji u Sremskoj Kamenici uvjerio sam se da puno pacijenata čeka na intervencije, a bez dobrih riješenja. Tako je krenula čitava priča i to europska priča. To je bila još 2007. godina kad je izmišljen radijalni fiber i ta je tehnološka inovacija bila prekrentnica. Radi se o jednoj sondi koja ulazi u tijelu u venu, i sada je i dr. Basioli koristi. U usporedbi s klasičnom kiruškom metodom, dogodio se skok u toj grani medicine. Laserska je tehnologija bila jednako sigurna, ali puno manje bolna i puno manje invanzivna, s bržim oporavkom. Bio sam jedan od prvih koji je u to krenuo i ozbiljno sam to shvatio i usko se specijalizirao te sam se potpuno posvetio tome. Danas imam najveći broj laserskih venskih operacija na svijetu, obavio sam ih više od 6.500 tisuća. Sada se medicina u smislu venske krirugije razvija u smjeru da se smanjuje razdoblje oporavka, estetski rezultati su sve bolji, a sigurnost prilikom intervencija je skočila.

– U čemu je osnovna razlika između laserske i klasične metode liječenja proširenih vena i primjenjuje li se i u Hrvatskoj?

– Prijašnjim razdobljem dominirala je tehnologija tzv. čupanja vena. Danas ona prelazi u lasersku proceduru i sve veći broj liječnika shvaća to. Dr. Basioli je jedan od prvih u Hrvatskoj koji je shvatio značaj svega toga. Bili smo zajedno na jednoj edukaciji u Šibeniku i odmah sam uočio kod njega veliki interes za to, a to nije lako jer treba puno stvari uraditi da bi se stiglo do te razine. Nije taj prelazak sa stare procedure jednostavan jer morate biti drugačiji kirurg. Morate biti hibridni kirurg sa znanjem iz ultrazvuka i kirurgije i sve to mora biti povezano u usku specijalnost. Dr. Basioli je to shvatio u punoj mjeri jer medicina se vrlo brzo mijenja i ostajete kratkih rukava ukoliko zakoračite u to široko. Morate se fokusirati jer medicina postaje kompleksna. Dosadašnju su proceduru radili i opći kirurzi i vaskularni kirurzi i bila je vrlo neprecizna jer se zasnivala na kidanju i čupanju vena iz tijela i to je dovodilo do toga da su zaostajali veliki hematomi nakon operacije, krvni ugrušci na mjestima gdje se vena iščupava. Trebala je opća anestezija i mjesec dana oporavka, a sada se u lokalnoj anesteziji sve obavi u roku od 45 minuta i pacijent nema nikakvih ožiljaka, a sigurnost i uspješnost operacije je na višoj razini. Na ovom polju medicine se dogodio ogroman skok, prava revolucija i to zahvaljujući laseru.

– Što konkretno laser radi?

– Bolest vena koji je predmet našeg promatranja je ustvari vena koji svojim prisustvom otežava rad zadravih vena. Ona je višak u organizmu jer krv sprovodi u suprotnom smjeru i ne samo što ne radi svoj posao već i ugrožava zdravlje. Zbog toga je moramo eleminirati, ali broj zdravih vena u donjim ekstremitetima je toliko velik da može kompenzirati i nestanak te vene u cjelini. Poanta je da od te mreže vena spasimo zdravi ostatak, a da ugroženi dio uklonimo. Uklanjanje možemo obaviti starom metodom ukidanjem iz organizma s ožiljcima i rezovima i bez kontrole ultrazvuka ili može biti precizan, bez kidanja i čupanja, laserom koji bukvalno dezintegrira tu venu na način da je temperaturom pretvorimo od masivne velike vene sa čvorovima u jednu malu vrpcu koju organizam vrlo apsorbira i razgradi. U tome je domet te laserske sonde koja ulazi u venu jer ona na puno bolji način raspoređuje svjetlosnu energiju. Radi se o medicini 21. stoljeća koja svjetlom liječi, bez kemije i velikih rezova.

– U Zadru ste rado viđen gost, ali i – prijatelj?

– Hrvatska je jedna od zemalja koja ne poznaje granice kada je znanost u pitanju. Ona prepoznaje kvalitet rada i ja sam, što se tiče Hrvatske, izuzetno dobro primljen. Čak mogu reći da sam u širem okruženju najbolje primljen u Hrvatskoj i da su liječnici iz hrvatske „najgladniji“ znanja i najviše su željeli to usvojiti tako da sam ja u nekoliko navrata imao pozive iz Osijeka, Zagreba i Šibenika gdje smo radili direktne operacije na kojima su kolege iz Hrvatske bili prisutni. Među njima se izdvojio dr. Vedran Basioli koji je bio „najradoznaliji“ oko svega toga i pitao me dosta toga. Bilo je to prije dosta godina i pokazao je da je najviše zainteresiran i prepoznao je tu tehnologiju kao budućnost medicine te je u potpunosti implementirao. Boravio je kod mene u nekoliko navrata. Postali smo i prijatelji, idemo malo i u ribolov, meni je zadovoljstvo doći uvijek u Zadar i pomoći u bilo čemu da se liječnici mogu osamostaliti kao što je to učinio dr. Basioli. On je pionir ove tehnologije u Hrvatskoj. Vidim na primjeru njegove klinike u Zadru, da je sve ispoštovao, od prvog do posljednjeg uvjeta neophodnog da bi propisana procedura bila koretna. Čak i više od toga, on pokazuje i jednu inventivnost kao i smisao za dizajn i minimalizam što je neophodno medicini da bi došli do rezultata, jednu čistoću pogleda na to i fokusiranost. To je zaključak ove moje moje posjete njegovoj klinici.

Izvor: zadarski.hr